Hör om projektet "Framtidens E-sport" där Liza Lind och Lillie Klefelt intervjuat över 100 tjejer och icke-binära om klimatet i e-sportvärlden.
Detta event är en del av eventserien “Ungdomars internet” av ungdomarna Sofia Bohman och Nea Ney.
Tjejer och icke-binära upplever mycket otrygghet i gamingvärlden. Därför startade Liza Lind och Lillie Klefelt år 2016 e-sportcommunityt Female Legends.
Genom projektet Framtidens E-sport har över 100 tjejer och icke-binära intervjuats om klimatet i e-sportvärlden. Detta har utgjort grunden till boken "Gå tillbaka till köket - Varför finns det inga tjejer i e-sport?".
I detta webinarium delar Liza och Lillie med sig av resultatet av projektet och tjejernas upplevelser.
Liza och Lille träffades under ett League of Legends-läger som de coachade på i maj 2016. De började snart snacka tjejer och gaming och om vilka fördomar de själva stött på när de e-sportat. Det var tydligt att tjejerna på lägret inte var lika självsäkra som killarna var när det kom till tävlande, och det återspeglar sig på proffsscenen. Liza och Lillie började snacka om att starta ett community för tjejer som e-sportar, för att stärka deras nätverk och låta dem spela i en trygg miljö. I oktober startade Female Legends officiellt, och Dreamhack Winter 2016 var FLs första stora event.
Communityn startades från början för tjejer som spelade League of Legends, men det märktes snabbt att tjejer inom alla e-sporter var intresserade, och Female Legends breddade sig snabbt. Idag välkomnar Female Legends tjejer och icke-binära som håller på med alla former av e-sport och gaming, från gräsrots- till proffsnivå!
Varför hålls detta event på Goto 10?
Vi, Sofia Bohman och Nea Ney, har dragit igång en eventserie på Goto 10 som vi kallar för “Ungdomars internet”. Vi tycker att det saknas samtal om hur internet ser ut för unga idag och vill visa hur man som föräldrar kan prata med sina barn om nätet och vad som händer där. Då vi själva är uppvuxna med internet som en stor del av våra liv, vet vi också att just kommunikationen mellan barn och föräldrar om internet kan vara känslig.
För att hjälpa till att minska brott och trauma från internet är första steget att bli utbildad och känna till både det positiva och det negativa. Men den här serien inte bara till för föräldrar utan även ungdomarna själva. Vår förhoppning är att all kunskap ska leda till ett säkrare internet!
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.