.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare seminarium på Goto 10 i Stockholm

Titta tillsammans: Sociala medier, ett hot mot demokratin?

4 maj 2022, 08:30–10:00 | Arrangör: Internetstiftelsen

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Anmäl dig för att följa eventet på skärmen i Gradängen på Goto 10 Stockholm! Vill du se eventet online på annan plats, klicka här.

På 1920-talet beskrevs massmedierna som demokratins dödgrävare. På 2020-talet beskrivs de sociala medierna likadant. Där sprider extremister och konspirationsteoretiker sitt hat, sina lögner och sin propaganda snabbare än någonsin tidigare.

Men när dagens historiker förklarar varför demokratin befann sig i kris för hundra år sedan pekar de inte främst på massmedierna, utan snarare på ekonomiskt kaos.

Vad kommer morgondagens historiker att säga om vår tid?

Välkommen till ett digitalt frukostevent där vi fördjupar oss i det demokratiska samtalet på sociala medier och diskuterar frågor om ansvar för innehåll, krav på reglering och plattformarnas moderering.

Program

08:30 - Hej och välkomna!
Robin Vetter, moderator Internetstiftelsen, hälsar välkomna och inleder morgonen.

08:40 - Sociala medier, ett hot mot demokratin?

Jonathan Lundberg, journalist och författare, föreläser utifrån sin bok ”Från världskrig till nätkrig” och sätter dagens diskussion om sociala medier i ett historiskt perspektiv.

09:20 - Paneldiskussion: Hur skapar vi bättre förutsättningar för ett inkluderande demokratiskt samtal på sociala medier?

Jonathan Lundberg, journalist och författare till ”Från världskrig till nätkrig”
Ängla Eklund, advokat och ordförande för Institutet för Juridik och Internet
Janne Elvelid, Head of Policy Meta/Facebook i Sverige & Finland

Talare

Jonathan Lundberg – Journalist och författare
Jonathan Lundberg är journalist och författare av böckerna Sverigevänner (2019) och Från världskrig till nätkrig (2021). Han fortbildar journalister i digital research genom Medieinstitutet Fojo och är styrelseledamot i Författarförbundets sakprosasektion Minerva.

Ängla Eklund – Advokat och ordförande för Institutet för Juridik och Internet
Ängla Eklund är ordförande för Institutet för Juridik och Internet och arbetar som advokat på Mannheimer Swartling i Stockholm. Ängla är specialiserad på internetrelaterade rättighetsfrågor med fokus på yttrandefrihet och integritet. Ängla medverkar ofta i media och kommenterar aktuella juridiska frågor rörande internetjuridik.

Janne Elvelid – Ansvarig för samhällsfrågor i Sverige och Finland på Meta/Facebook
Janne arbetar som ansvarig för samhällsfrågor på Meta (tidigare Facebook) i Sverige. Han har en bakgrund i policyarbete från Regeringskansliet och EU Kommissionen i Bryssel. Innan det har han drivit studier om hur Internet används och utvecklas i Sverige.

Robin Vetter – Community Manager på Goto 10 Stockholm, Internetstiftelsen
Robin är ansvarig community manager för Goto 10 i Stockholm. Han har en bakgrund som journalist och har tidigare arbetat som digitaliseringsexpert på tankesmedjan Fores.

Vi ses den 4 maj!

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.