Caroline Engvall driver sedan ett decennium flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat genom utbildningsmaterial för socialtjänst, skolor, rättsväsende och hjälpsajter. I Detta webinarium berättar hon hur vi kan se, fråga och hjälpa barn vidare från sexualbrott.
Detta event är en del av eventserien “Ungdomars internet” av ungdomarna Sofia Bohman och Nea Ney.
Caroline Engvall är journalist och författare som har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel, bland annat "14 år till salu" (2008), "Skamfläck" (2011), "Skuggbarn" (2013), "Virtuell våldtäkt" (2014) och deckarna "Ärren vi bär" (2017), "Judasvaggan" (2018), "Dockleken" (2019), Kyrkan (2020) samt Blodskam (2021). Hon är dessutom aktuell med topplisteserien för barn om deras liv online: Nollan och nätet.
Caroline driver sedan ett decennium flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat genom utbildningsmaterial för socialtjänst, skolo, rättsväsende, och hjälpsajter (safeselfie.se samt intetillsalu.se), poddar (Vägen framåt – om barn och unga i svensk sexhandel, Ecpod samt Bemötandepodden), pjäser (14 år till salu) och tv-dokumentärer (Ingen riktig våldtäkt/SVT Dokument inifrån)– samt daglig spridning av kunskap på sociala medier. Caroline Engvall är också frekvent anlitad av medier för att kommentera aktuella brott mot barn och unga på nätet.
Hon är 2018 års Elise Lindqvist-pristagare, Årets modiga Mama, pristagare till Skandias ”Årets idé för livet” 2018. Hon har även föreläst för riksdag och regering i frågan samt blivit engagerad av Drottning Silvia och prinsessan Sofia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.
Caroline Engvall är dessutom grundare av Safe Selfie Academy: www.safeselfieacademy.se
I Detta webinarium kommer Caroline berätta mer om hur vi kan se, fråga och hjälpa barn vidare från sexualbrott.
Varför hålls detta event på Goto 10?
Vi, Sofia Bohman och Nea Ney, har dragit igång en eventserie på Goto 10 som vi kallar för “Ungdomars internet”. Vi tycker att det saknas samtal om hur internet ser ut för unga idag och vill visa hur man som föräldrar kan prata med sina barn om nätet och vad som händer där. Då vi själva är uppvuxna med internet som en stor del av våra liv, vet vi också att just kommunikationen mellan barn och föräldrar om internet kan vara känslig.
För att hjälpa till att minska brott och trauma från internet är första steget att bli utbildad och känna till både det positiva och det negativa. Men den här serien inte bara till för föräldrar utan även ungdomarna själva. Vår förhoppning är att all kunskap ska leda till ett säkrare internet!
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.