Talang är jämnt fördelat, men möjligheter är det dessvärre inte. Isabella Södergren berättar om sitt arbete med att lära ut programmering till barn i förorten. Allt för att få talangerna i förorten att blomstra och bli nyckelspelare på morgondagens digitala marknad.
Det anordnas många coola aktiviteter kopplade till programmering för barn inne i stan. Många är gratis, hålls på stora IT- och startupföretags kontor. Men alldeles för lite sker i förorten. Det var en av anledningarna till att Yennenga progress startade gratis programmeringsworkshops för barn i förorten, tillsammans med Röda Korset och Ingenjörer Utan Gränser.
Initiativet drivs helt ideellt av ett gäng engagerade volontärer. Under de tre terminer man drivit workshops i Rinkeby har man träffat en otrolig mängd mycket begåvade unga, som satsar stenhårt på studierna och har stora framtidsdrömmar.
–Enligt en studie från Oxford riskerar upp till 43% av de jobb vi har idag att automatiseras bort, så att få kunskaper inom IT och programmering är viktigare än någonsin. Ofta kommer deltagare som inte har internet eller dator hemma. Eller kanske man är fem syskon som delar på en dator, säger Isabella Södergren.
I höstas valdes deras projekt ut av Amerikanska ambassaden för studieresan "Inclusion and Diversity in Tech". Där fick man bland annat se hur man i USA arbetat med att kombinera studier inom IT med integration, och hur mångfald kan leda till ökad vinst inom ett företag.
–Jag kommer att berätta både om erfarenheterna från Rinkeby och USA, samt om det globala initiativet "Technovation challenge" som vi kört i liten skala under våren, men kommer starta på riktigt i höst, säger Isabella Södergren.
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.