.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare workshop på Goto 10 i Stockholm

Hebocon Stockholm 2017

10 jun 2017, 12:00–17:00 | Arrangör: IIS

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Hebocon är en robotbyggartävling för alla - oavsett tekniska förkunskaper.

OBS: Du som anmäler dig ska vara över 18 år, och anmälan gäller dig + ett barn.

Målet är att bygga den roligaste och "skräpigaste" roboten som sedan kan slå ut andra robotar i en sumobrottningsmatch. Ta med en gammal leksakshund och sätt hjul och motorer på den, eller bygg en ny robot av kartong och sugrör - det spelar ingen roll hur dålig din robot är, tvärtom premieras riktigt roliga dåliga idéer.

Den som kommer med en robot som är för tekniskt avancerad kan bli drabbad av domarens straffavdrag. Försök inte komma med din Arduinospäckade fyrhjulsdrivna proffsrobot till Hebocon. Här premieras skaparglädje och kreativ klurighet över teknisk finess.

Den 10 juni samlas deltagarna på mötesplatsen Goto 10 i Stockholm för att förfina sina robotar tillsammans innan tävlingen tar vid. Massor av diplom delas ut till knäppaste, roligaste, sämsta och klurigaste roboten på plats.

Vi börjar dagen med att gå igenom reglerna, titta på lite inspirationsfilmer och sen sätter vi igång och trimmar robotarna vi har med oss. Sen sätter tävlingarna igång - må den bästa sämsta roboten vinna!

Vad är Hebocon?

Hebocon startades i Japan år 2014 av Daiju Ishikawa. Ordet "Hebocon" kommer från det japanska ordet "Heboi", som betyder någonting som är low-tech eller bara av dålig kvalitet. Under Hebocon tävlar dåliga robotar mot varandra enligt japanska sumobrottningsregler - om din robot ramlar omkull eller faller ut ur ringen har du förlorat.

Robotar som är "heboi" kan knappt röra sig, går lätt sönder och är roliga och fula snarare än tekniskt avancerade. Dessa robotar är helt värdelösa ur en ingenjörs synvinkel, men de är charmiga på ett sätt som tjusiga robotar aldrig blir.

Dessa dåliga robotar är skapade av människor som troligen inte är ingenjörer eller tekniker, utan som låter skaparglädje och humor genomsyra sitt robotskapande snarare än avancerade tekniska lösningar.

Kan man bygga en robot utan tekniska kunskaper?

Självklart! Gå in i en leksaksaffär och köp den billigaste radiostyrda bilen du kan hitta, riv av plastskalet och bygg din egen figur ovanpå. Eller ta en sån där batteridriven hund och dekorera den med vad du vill. Poängen är inte att vinna matchen, poängen är att göra den robot som är mest "heboi"!

Därför finns det många andra priser än förstapriset i tävlingen. Under dagen delas pris ut till "Roligaste robot", "Fulaste robot", "Sämsta robot", "Mest kreativa lösning" och flera andra kategorier.

Hebocon är för alla!

På Hebocon Stockholm består varje lag av en vuxen och ett barn. Ålder spelar ingen roll när vi bygger heboi! Om du undrar om något, kontakta Stockholm Heboi Master Måns Jonasson.

Regler

Vi har några regler, dels för tävlandet och dels för Hebocon Stockholm:

  1. Ha kul! Hebocon ska vara roligt för alla. Hylla och stötta dina medtävlande, hjälp varandra att tänka heboi och bygga robotar under dagen!
  2. Var snäll! Vi vill att alla ska trivas, därför vill vi inte att någon säger nedlåtande eller sårande saker till någon under tävlingen. Det är självklart okej att heja på sin eller någon annans robot, men tänk på att vi ska ha kul tillsammans.

Tävlingsregler:

  1. Robotarna brottas i en ring som är cirka 50 x 100 cm.
  2. Robotarna startar på var sin sida om ringen, mitt emot varandra.
  3. Den robot som först ramlar ur ringen förlorar. (Undantag A)
  4. Om en robot ramlar omkull förlorar den.
  5. En robot kan sticka ut en utskjutande del från ringen utan att förlora, och en robot kan gå sönder utan att förlora.
  6. Varje match pågår i 60 sekunder. Om det inte finns en vinnare när tiden gått ut förlorar den robot som rört sig kortast bit från sin startpunkt.
  7. Om det är svårt att bedöma vinnaren utifrån ovanstående regler avgörs vinnaren av publiken.
  8. Vinst ger 10 poäng. När alla matcher är genomförda vinner den robot som har fått flest poäng.

Undantag A: Om en robot åker ut ur ringen utan att ens ha rört vi sin moståndare går matchen om - upp till två gånger. Vid tredje gången räknas roboten som förlorare.

Regler för robotarna

  • Robotarna ska vara "heboi", det vill säga tekniskt dåliga. Den som kommer med en robot som domaren avgör är för tekniskt avancerad drabbas av ett tekniskt straff - poängavdrag i tävlingen.
  • Robotarna får inte ha redskap eller tillbehör som är direkt avsedda att förstöra sina motståndare. Detta är inte Robot Wars! Det betyder att du inte får sätta fast en kniv eller en borrmaskin på din robot.
  • Robotarna får vara max 50cm x 50cm, och väga max ett kilo.

Straff för tekniskt avancerade robotar

Våra robotar ska vara "heboi"! När du kommer med en robot som är för tekniskt avancerad får du straff i form av poängavdrag innan tävlingen ens börjat. Följande är exempel på några detaljer som bedöms vara tekniskt avancerade och ger avdrag:

  • Radiostyrning
  • Automatik (sensorer som känner av rörelse, ljus eller annat)
  • Allting annat som domaren bedömer är för high-tech och inte heboi.

Varje enskild feature som domaren bedömer är high-tech ger sex poängs avdrag mot totalpoängen som roboten kan få i matcherna. Det betyder att en robot som har fler än en high-tech-feature kan få tolv, arton eller fler poängs straffavdrag.

Här hittar du Facebookevenemanget.

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.