Välkomna till en digital halvdag om demokratiskt deltagande och hur vi ökar vår motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat
Digitaliseringen har skapat fantastiska möjligheter för människor att ta del av information och kommunicera uppfattningar, idéer och åsikter med varandra. Internet och sociala medier har i grunden ändrat förutsättningarna för det demokratiska samtalet och bidragit till att sänka trösklarna för demokratiskt deltagande. Samtidigt har utvecklingen på senare år tydliggjort att det också finns baksidor med digitaliseringen. Samma innovativa teknologier som för människor samman kan användas för att göra intrång i människors privatliv och polarisera samhällsdebatten.
2018 tillsatte regeringen en kommitté som fick uppdraget att kartlägga och arbeta med insatser som ökar människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat. Namnet på den kommittén är ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”. Den 1 oktober i år ska deras uppdrag redovisas, men redan den 18 maj publicerade de antologin ”Det demokratiska samtalet i en digital tid - en antologi om desinformation, propaganda och näthat.”
Under den här digitala halvdagen presenterar en del av antologins namnkunniga författare innehållet i sina texter samt sina kunskaper inom respektive område.
Välkomna!
12:00 Hej och välkomna
Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef Internetstiftelsen
12:05 Det demokratiska samtalet
Matilda Westerman, sekreterare kommittén Det demokratiska samtalet
12:15 Vad innebär digitalisering och autonoma teknologier för individer och samhälle?
Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid institutionen för teknik och samhälle på LTH, Lunds universitet
12:40 Obiggreplitheer synliggör makten att förstå — om några initiativ för digital delaktighet **
Terese Raymond, nationell samordnare för Digidelnätverket
13:05 Sociala medier och det politiska deltagandet
Anders Sundell, forskare och lärare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet
13:30 Digitala angrepp gör ett psykologiskt försvar nödvändigt
Olle Wästberg, tidigare liberal riksdagsledamot, statssekreterare i finansdepartementet, chefredaktör för Expressen, generaldirektör för Svenska institutet och ordförande i 2014 års demokratiutredning
13:55 Virtuell lobbyism: att påverka makthavare i den digitala eran
Hanna Linderstål, VD för Earhart Business Protection Agency och expert på kartläggning och analys av informationspåverkan mot både myndigheter och näringsliv
14:20 Demokratiskadliga nätkränkningar: Dags att se över regelverket?
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande för Institutet för juridik och internet
14:45 Tack för idag
Matilda Westerman
ARRANGÖRER
Internetstiftelsen i samarbete med kommittén ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”
NOT - Detta event livesänds via Youtube, direktlänkt till sändningen mejlas ut till anmälda deltagare några dagar före start. Eventet teckentolkas.
** Denna programpunkt ersätter "Strategier för ett samhälle som inte tystnar — erfarenheter från det civila samhället" då talaren fått förhinder.
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.