Välkommen till internetstiftelsens digitala eventserie om demokrati online som visas på Goto 10 i Malmö. Vi bjuder på kaffe och utrymme för samtal efter eventet!
Internet och sociala medier har gjort det enklare att sprida desinformation och konspirationsteorier än någonsin tidigare. Det sägs att vi lever i en tid av ”infodemi” och ”information disorder” där fakta och kunskap ständigt utmanas av alternativa sanningar.
Men på vilket sätt utgör konspirationsteorier ett hot mot vår demokrati? Hur sprids de? Och vilka är det som sprider?
Välkommen till ett digitalt frukostevent där du får lära dig mer om konspirationsteorier, vilka konsekvenser de riskerar att få på samhällsnivå och vad vi gemensamt kan göra för att bemöta dem på bästa sätt.
Anmäl dig för att se eventet på Goto 10 i Malmö där vi bjuder på kaffe och utrymme för diskussion efter föreläsningen. Vill du se eventet online på annan plats, klicka här.
Program
08:30 - Hej och välkomna!
Robin Vetter, moderator Internetstiftelsen, hälsar välkomna och inleder morgonen.
08:40 – Därför är konspirationsteorier ett hot mot demokratin
Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria, som sedan 2011 specialiserat sig på radikaliseringsprocesser och i synnerhet konspirationsteorier.
09:20 - Paneldiskussion: Hur bygger vi bäst upp samhällets motståndskraft mot konspirationsteorier och desinformation?
Andreas Önnerfors
Per Enerud, senior analytiker, Myndigheten för psykologiskt försvar
Kalle Thunell, nätaktivist och moderator i Facebook-gruppen #jagärhär
Moderator: Robin Vetter
09:55 - Tack och hej!
Robin Vetter avslutar morgonen med en kort summering.
Talare
Andreas Önnerfors Professor i idéhistoria
Andreas Önnerfors är professor i idéhistoria. Sedan 2011 har han specialiserat sig på att studera radikaliseringsprocesser och i synnerhet konspirationsteorier. 2021 släpptes rapporten ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning” (MSB).
Per Enerud Senior analytiker
Per Enerud har en bakgrund som journalist och arbetade fram till årsskiftet vid EU:s utrikestjänst i en arbetsgrupp med uppgift att upptäcka, dokumentera och motbevisa Kremls desinformation (euvsdisinfo.eu).
Kalle Thunell Moderator i Facebook-gruppen #jagärhär
Kalle Thunell är till yrket frilansande musiker, och på fritiden nätaktivist och aktiv i nätverket och Facebook-gruppen #jagärhär. Som moderator är han med och driver den svenska gruppen och samordnar dess ca 70 000 medlemmar i aktioner som har som mål att motverka hat och desinformation i kommentarsfält runtom på nätet. De senaste två åren har han fokuserat på de konspirationsteorier som florerat kring pandemin och vaccinfrågan.
Robin Vetter Community Manager på Goto 10 Stockholm, Internetstiftelsen
Robin är ansvarig community manager för Goto 10 i Stockholm. Han har en bakgrund som journalist och har tidigare arbetat som digitaliseringsexpert på tankesmedjan Fores.
Vi ses den 11 maj!
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.